WAT BLACKBERRY ZOU MOETEN DOEN

Er is een kans dat deze column weldra ‘Wat BlackBerry had moeten doen’ zal heten. De toestand van het Canadese bedrijf ziet er somber uit. Nieuwe producten zoals de muziekservice BBM en Blackberry Playbook mislukten en zelfs de nieuwe Z10 telefoon, eentje zonder het iconische toetsenbord, flopte. Bij al dat slechte nieuws verloren de klanten massaal het vertrouwen in het bedrijf en in een spontane reactie gaf BlackBerry dan ook maar alle vertrouwen in de consument op en besloot het te stoppen met het maken van producten voor individuen. De beurswaarden is verschrompeld tot nauwelijks 5% van wat het bedrijf ooit waard was.

Volgens de traditionele marketing heeft BlackBerry nochtans alles goed gedaan: uitbreiding van het gamma, het segment proberen te domineren, maar heeft het gewoon de strijd verloren. Operatie geslaagd, patiënt overleden. Zo werkt de markt nu eenmaal.

Volgens de conceptuele marketing heeft BlackBerry echter alles fout gedaan en heeft het daarom gefaald waar slagen een gemakkelijke optie was. Hoe had zij dan wel te werk moeten gaan? Meer nog, hoe kan zij dat nog, want volgens mij is het ondanks alles op het ogenblik van het schrijven van deze column nog steeds niet te laat.

De eerste opdracht voor BlackBerry is om te kijken waar ze nu goed in zijn en absoluut de beste in kunnen zijn, wat hen anders maakt dan de concurrentie. Vòòr de Z10 zou je nog kunnen zeggen dat de aanwezigheid van een toetsenbord het grote onderscheid was. Volgens de conceptuele marketing moet je echter zoeken naar een waarde die verder gaat dan een gewone eigenschap. Hoe fundamenteler de waarde, hoe langer die meegaat en hoe moeilijker te kopiëren. Daarna moet je trachten die waarde zo dominant mogelijk te maken: je moet mensen ervan overtuigen dat de waarde die jij voert, de belangrijkste keuzefactor is om, in dit geval, een mobiele telefoon te kopen. BlackBerry had en heeft daar alle elementen voor in handen. Hun waarde zou moeten zijn: privacy. Het is een hot item en BlackBerry heeft alles in huis om dit waar te maken. Op het vlak van marketing is de belangrijkste troef dat mensen dit kunnen geloven. Meer nog: BlackBerry had die reputatie. Herinner je nog dat Obama bij zijn aantreden als president geen afstand wilde doen van zijn BlackBerry en dat men in staat was deze 100% te beveiligen? Een fantastische basis om op verder te werken, zelfs nu nog, zovele jaren later. Bovendien hebben ze dan de trend mee: privacy is een hot item, met name door alle onthullingen van Snowden c.s.. Als BlackBerry deze kaart volop uitspeelt, wacht haar een geweldige toekomst, want zo krijgt het merk in één klap een gigantische imagoboost. Rondlopen met een BlackBerry toont opnieuw dat je belangrijk bent. Zakenmensen, politici, gangsters, beroemdheden en iedereen die tegen het imago van die mensen aanschurkt zal een BlackBerry willen. Ook de allocatie van investeringsbudgetten wordt makkelijk: al hun ontwikkelingen moeten de hackers buiten proberen te houden. Niets beters voor een merk dan een constructieve vijand die het wij-tegen-hengevoel versterkt. En apps, kunnen ze daar iets in doen? Natuurlijk, als ze maar de privacy respecteren en niet zoals nu je telefoon virtueel overnemen. Wow, BlackBerry zou een mooie toekomst kunnen hebben.

Frank Wouters

Comments Closed