Jupiler heeft de Blues

Er is weer een marketing misser in de maak en ditmaal is het Inbev die uit de bocht gaat. De Braziliaanse brouwer uit Leuven gooit een lichtere versie van hun bekende vlaggenschip Jupiler op de markt. De Blue-versie heeft 3,3% alcohol in plaats van de rode versie die 5,2% bevat. ‘Soms heb je zin in de smaak en de frisheid van een Jupiler, maar verkies je een iets lager alcoholpercentage’, luidt het dan bij Inbev.

 Ik weet dat andere marketeers alleen maar uitspraken doen over het verleden, dus zal ik maar weer eens een voorspelling doen: ik kan toch niet de enige zijn die ziet dat dit niet kan werken? Zijn ze bij Inbev nu helemaal bezopen? Het resultaat van de twee Jupilers zal binnen een jaar slechter zijn dan de huidige resultaten van één Jupilersoort. Ik onderbouw dit even:

Inbev beweert dat de smaak hetzelfde is als de rode versie. Met andere woorden: de rode versie met 5,2% heeft als enig doel sneller dronken te zijn. Niet dan? De smaak is toch hetzelfde, dus waarom zou je geen Blue drinken. Dus de rode versie is voortaan voor dronkaards. Leuk, van een gevaar voor opvreten van je eigen merk gesproken.

Tweede zwakke punt is de naamgeving. Voortaan moet de gewone pilsdrinker specifiëren welke versie hij wil, Blue of, ja, euh die andere, de gewone, ja, de oude. Dat maakt het alleen maar ingewikkelder voor de consument. Het comfort gaat er dus op achteruit.

Bovendien creëer je met zo’n lage alcoholversie de illusie dat iemand op die manier gematigd kan drinken. Je ziet al op voorhand aankomen dat iemand de hele avond Jupiler Blue drinkt en vervolgens achter het stuur kruipt en positief blaast of erger, een ongeval veroorzaakt. Leuke P.R.

Gaat men een ander publiek aantrekken? Natuurlijk niet: mannen weten waarom. Vrouwen zullen de Blue-versie om die reden niet drinken, want dan geven ze toe onder te doen voor de andere sekse. Mannen zullen het ook niet drinken. ‘Mietjes weten waarom’, zullen ze te horen krijgen.

De bijbehorende slogan ‘Mannen weten wanneer’, is goed gevonden en dan moet je altijd op je hoede zijn. Is men verliefd op de slogan of op het product? Dat spelen met slogans is goed voor een column, maar zelden voor een solide campagne.

Leuk blikje hebben ze trouwens: ziet er helder uit als water. De associatie zal snel gemaakt zijn.