Zelfs de Goden kunnen zich vergissen

Nike is ongetwijfeld een van de beste marketingbedrijven ter wereld. Hoe zij er in geslaagd zijn hun merk eerst op te werken tot marktleider, vervolgens tot begrip en daarna deze positie wisten te handhaven, wekt terecht algemeen bewondering op.

Toch zie je dan dat ze, omdat ze traditionele marketing toepassen, uiteindelijk hun grenzen kennen.

Ik heb het over hun nieuwste product de Nike MaxSight sportlens. Ja, u leest het goed: het gaat hier over een contactlens die ze samen met de contactlensgigant Bausch & Lomb hebben ontwikkeld. Jullie weten intussen dat ik zowat de enige marketeer ben die voorspellingen durft te maken. Wel hier komt er nog één: Nike MaxSight zoals het nu op de markt wordt gebracht, zal de flop van het jaar zijn. Ik leg het uit en u zult het snel met me eens zijn.

De Nike MaxSight komt in twee versies, een voor golf en een voor andere buitenbalsporten. Het is een getinte lens die ervoor moet zorgen dat je een sterker contrast kunt zien waar dat nodig is, bijvoorbeeld als je bij het golfen de green moet lezen. Het vervangt een zonnebril.

Ik was zowat de eerste in de Benelux om de nieuwe lens te dragen, maar zelfs dat had ik niet nodig om te weten dat dit product niet zal aanslaan. Ik testte op een zonnige nazomerdag de golflens. De Nike MaxSight filtert de kleuren zodat het groen erg sterk naar voor komt. Wat echter niet uit de folder blijkt is hoezeer de lens alles verduistert. Het is werkelijk alsof je een sterke zonnebril draagt, waarbij het onderscheid tussen geel en wit wegvalt. Vervelend als je graag het onderscheid ziet tussen je witte tees en je gele (iets lager) of als je eerste bal een witte is en je provisionele een gele. Nog moeilijker is het om je (witte) bal te vinden tussen de gevallen herfstbladeren. Wegens de filter mag je trouwens de lens niet dragen als je met de auto rijdt. Dat betekent dus dat je pas op het terrein je lenzen in kunt doen. Dat is een gedoe, zeker als je je gewone lenzen eerst moet uitdoen. Dat hebben Nike en Bausch & Lomb goed voorzien door een startetuitje mee te geven met een tweede lenzenhoudertje, doekjes en een spiegeltje. Helaas lost dat het probleem niet op dat de lens teveel verduistert, wat vervelend is als de zon plots achter een wolk verdwijnt.

De ergste blunder is niet eens dat het product gelanceerd wordt na de zomer, maar wel dat Nike MaxSight aangeboden wordt als een maandlens. De prijs bedraagt ongeveer 60$ voor een pakje van zes. Je kunt de lenzen niet afzonderlijk kopen. Als je dus, zoals de meeste mensen, twee verschillende sterktes nodig hebt voor je ogen, dan moet je twaalf lenzen kopen voor ongeveer 120$. Zelfs als je winter en zomer een keer per week golft met stralende zonneschijn dan nog doe je met je initiële aankoop 3 jaar. Nog afgezien van het feit dat het zichtcomfort niet eens spectaculair is, zie ik niemand zo gek om dit te doen, laat staan dat er een herhaalaankoop komt. Bedenk immers dat diegene die vaker golven in de zon, de ouderen in Florida of Spanje bijvoorbeeld, gewoonlijk geen lenzendragers zijn.

Tenzij Nike de lens gaat aanbieden als een redelijk geprijsde daglens, wordt dit product een flop.