De Lijn

 

Deze week lukte het De Lijn (de Belgische Openbare Busvervoermaatschappij) om het nieuws te halen met de resultaten van een enquête onder haar reizigers. Maar liefst 90% van de klanten was tevreden over de dienstverlening. Wat een gigantisch succes, zou je denken. Zo waren bejaarden bijvoorbeeld honderd procent tevreden over het tarief! Dat zij gratis en voor niks rijden zal daar misschien wel invloed op hebben.

Ik weet nu niet of ik De Lijn proficiat moet wensen. En dan doel ik met mijn gelukwensen niet zozeer op het behaalde resultaat, maar wel op de geslaagde poging om in het nieuws te komen met zulk een non-nieuws.

In mijn boek De Bedrijfsnar heb ik al omstandig gewezen op de onzin van zulke enquêtes en andere marktonderzoeken. Het enige nut ervan is dat men er de media mee kan halen. Proficiat dus voor De Lijn.

Dat de media er echter nog intrappen is beklagenswaardig. Wat is er dan mis aan zo’n enquête, vraagt u misschien?

In dit geval wil ik niet uitweiden over de methodiek, maar het belangrijkste is dat het verblindend is om een enquête te houden onder je klanten, in dit geval de gebruikers van het openbaar vervoer. Diegenen die niet tevreden zijn, heb je immers al uitgefilterd. Zij verkiezen zelfs de file boven de aangeboden dienst.

Reisbureaus, kijk uit.

Soms zie je het van ver aankomen, de volgende slachtoffers van de interneteconomie.

De muziekindustrie heeft het over zichzelf afgeroepen om weggedownload te worden. Zij kunnen er niets aan doen, zegt u? Ik zeg u dat ze het helemaal aan zichzelf te wijten hebben. Toen de CD werd geïntroduceerd speelden ze volop de kaart van de kwaliteit. Die moest ons ervan overtuigen de LP achter ons te laten. Dat lukte ook en terecht.

Sinds de introductie van MP3 horen we echter niets meer over de kwaliteit, hoewel het verschil tussen een CD en een MP3 opname zelfs voor een doofgedreunde leek hoorbaar is. De muziekmaatschappijen hebben het kwaliteitsdiscours helemaal verlaten, meer nog, door de zowat gelijktijdige en halfslachtige introductie van de super audio cd gaf de industrie het signaal dat de CD ook niet echt de beste kwaliteitskeuze was.

De gevolgen zijn bekend, en dan maar klagen.

De volgende slachtoffers zullen de reisbureaus zijn.

Vorig weekend zag ik nog dat er verscheidene op zaterdag gesloten zijn. In één bureau werd geadviseerd om ‘het nog eens goed op internet na te kijken’ en toen een vriend van me zijn hotelboeking voor binnen twee maanden een weekje wilde verplaatsen, moest hij 50% overboekingskosten betalen. Via internet was ons dat gelukt zonder enige kost.

Wedden dat de reisbureaus binnenkort aan de klaagmuur staan?