Een beetje Procter, een hoop Gamble

Procter & Gamble, ooit beschouwd als de meest geoliede marketingmachine, weet nauwelijks nog van welk hout pijlen maken.

 
Omdat de traditionele marketing zijn versheidsdatum heeft overschreden, is het ook duidelijk dat in de bastions van hun cultus de radeloosheid troef is.
 
De CEO van Procter & Gamble, A.G. Lafley, bekende bij zijn aantreden in 2000 dat P&G geen heil meer zag in de massa marketing die ze toepasten en dat zijn bedrijf het duidelijk over een andere boeg moest gooien, alleen wist hij nog niet wat er in de plaats moest komen.
 
Ze weten het nog steeds niet.
 
Sindsdien doen ze ook maar wat, behalve het juiste, namelijk overschakelen op conceptuele marketing (of Value Centred Marketing als je wil). Zo willen ze nu prijzen gaan halen op basis van creatieve reclame. Tja, dan ben je echt wel het noorden kwijt.
 
Dat blijkt ook opnieuw uit hun nieuwste gok die ze aangaan met Mr Proper, in Amerika bekend als Mr Clean. In de New York Times kondigde P&G aan dat ze met Mr Clean/Mr Proper nu ook meer mannen willen aanspreken. De kale kerel op de fles was jarenlang de geheime hulp van vrouwen. Nu moet hij ook mannen gaan aanspreken met onder andere schoonmaakproducten voor auto’s en een vlekverwijderaar.
 
Ik vind het niet erg dat iemand een merk uitmelkt, maar je moet wel beseffen dat je het maar een keer kunt doen. Mr Proper wordt een algemeen merk en zal noch mannen, noch vrouwen aanspreken.
 
Er ontstaat ruimte voor een andere marktleider.