Playboy

 

Misschien is de minst originele Wet van de Bedrijfsnar de 20°: De mens beslist emotioneel, maar verantwoordt rationeel.
 
Toch zie je zo vaak dat bedrijven uitgaan van een rationeel mensbeeld. Jammer, want op die manier wordt frustratie geboren. Niets is immers erger dan dat je een perfect product hebt, maar dat je in de markt wordt overtroefd door een ander product dat kwalitatief niet aan je kan tippen. Het is menige concurrent van Microsoft al overkomen.
 
De emotie om bij de Microsoft-producten te blijven? Noem het angst, noem het conformiteitsdrang, het is in geen geval rationeel. Natuurlijk worden die motieven wel gerationaliseerd (het is de marktleider, het is de standaard, het is nu eenmaal makkelijk om met iedereen bestanden te kunnen uitwisselen, onze collega’s in het buitenland gebruiken dezelfde producten, etc…). In wezen allemaal redelijk, maar het zijn rationele lapmiddelen om een beslissing te verantwoorden, gebaseerd op de emotie angst.
 
Laatst zag ik nog twee prachtige voorbeelden van deze Wet.
 
De Playstation 2 van Sony is tevens een DVD-speler. Briljant is dat. Nu is de aankoop van zo’n spelcomputer voor elke vader verantwoord. De prijs ligt immers nauwelijks hoger dan die van een gewone DVD-speler. Emotie: spelcomputer. Ratio: maar het is ook een DVD-speler, dus waarom niet het extra voordeel meenemen?
 
Tweede voorbeeld: Playboy. Hoewel door het aanbod van gratis bloot op het internet de naaktbladen over hun hoogtepunt heen zijn, heeft Playboy zich salonfähig kunnen maken. Je kon Playboy zonder grote morele bezwaren kopen voor de prachtige interviews of de verhalen van topauteurs. Het grappige is dat ze zelf dit succesmechanisme blijkbaar niet helemaal begrepen. Zo brachten ze die verhalen van in hun magazine gepubliceerde prijswinnende schrijvers uit in boeken onder het Playboy-merk. Net het omgekeerde, een rationele keuze in een emotionele verpakking. Ernstige lectuur, maar met een saus van blote meiden. Tja, zoiets werkt niet. Geen wonder dat deze, overigens prachtige boeken al snel bij De Slegte lagen voor nauwelijks 4 Euro per stuk.